Verner Panton

Verner Panton

Op 13 februari 1926 werd Verner Panton geboren in Gentofte, Denemarken. Zijn ouders waren uitbaters van een hotel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij het verzet. Dat bracht hem lelijk in de problemen, want nadat een voorraad wapens in zijn kamer werd aangetroffen, voelde hij zich genoodzaakt om enkele maanden onder te duiken.

Begin carrière

De jonge Verner Panton had andere interesses dan zijn ouders en besloot architectuur te studeren aan de Royal Danish Academy of Art. Al tijdens zijn studie werkte hij samen met de befaamde ontwerper en architect Arne Jacobsen. In 1955, vier jaar na zijn afstuderen, besloot hij zijn eigen studio op te richten. Het bleek een juiste keus, want daardoor kon Verner in alle vrijheid werken aan zijn baanbrekende ideeën. Hij verbaasde zijn collega`s meerdere malen met innovatieve ontwerpen, bijvoorbeeld voor een inklapbaar huis (1955), een huis van karton en een huis van plastic (1960).

Panton heeft altijd al het talent gehad om mensen tegelijk te verbazen en aan te spreken. Toen zijn stoel Cone in 1959 werd geëtaleerd in een etalage te New York, bracht dat zoveel mensen op de been, dat de politie de mensenmassa op moest breken. Ook hield Panton zich enkele jaren onledig met het ontwerpen van opblaasbare meubels.

Contra thuisland

De smaak van Verner Panton paste eigenlijk niet bij de Deense stijl. In die tijd domineerden zachte, natuurgetrouwe vormen, geconstrueerd uit hout. Dat beviel Panton niet zo. Zijn handen jeukten om speelse vormen op te bouwen uit plastic en andere moderne, artificiële materialen. Ook de sombere, donkere tinten van Deense meubels verwierp hij. Zijn stijl sloot aan bij de kunstbeweging Pop Art, met zijn stralende, felle kleuren.

De Deen beperkte zich niet tot stoelen of andere meubels. In latere jaren legde hij zich eveneens toe op verlichting en textiel. Ook schuwde hij grootse projecten niet, zoals de tentoonstelling Visiona II tijdens de meubelbeurs in Keulen (1970). Voor het hoofdkantoor van het Duitse tijdschrift Der Spiegel ontwierp hij een extravagant en bont interieur.

Vitra Design Museum

Het Vitra Design Museum

Panton heeft een blijvende invloed op de Deense meubelindustrie, die jaarlijks goed is voor 1,75 miljard euro. Ongeveer 80% van de productie wordt in het buitenland verkocht.  Diverse objecten van Panton zijn opgenomen in de collecte van het Vitra Design Museum in Weil am Rhein, Duitsland.